„THeodor Coresi”

Concurs de preselecție și promovare – muzică, teatru, dans, arte vizuale, obiceiuri și tradiții - Theodor Ciurdea-Coresi – Dochia, județul Neamț

Zilele comunei Dochia se sărbătoresc pe data de 27 și 28 iulie, prilej cu care fiul satului și marele artist liric de la Opera din Viena, Theodor Ciurdea-Coresi,  a inițiat și organizat Festivalul- concurs internațional al artelor.

Cine este Theodor Ciurdea – Coresi?

 

Theodor Coresi ( Ciurdea)  născut pe 11 octombrie 1953, este artistul originar din comuna Dochia, Județul Neamț, care astăzi este primit cu admirație și aplauze pe scenele mari ale lumii și nu numai. Debutul îl face la vârsta de 10 ani pe scena Cîminului Cultural din localiatea natală. Calitățile vocale i-au fost descoperite de profesorul de muzică, în școala generală. 

A urmat cursurile Facultății de Instrumente și Canto, secția Canto, la București ca apoi, după absolvire, să plece din țară și să urmeze din 1986 studii de perfecționare la Viena și la Roma. Căile de success i s-au deschis după ce a câștigat marele premiu al unui concurs de la Viena. A cântat pentru însăși Papa Ioan Paul al II-lea la reședința de vară a Suveranului Pontif de la Castel Gandolfo. 

 

Cariera sa s-a dezvoltat pe parcursul a trei decenii, timp în care a cântat pe mai toate marile scene ale lumii cum ar fi Opera de Stat din Viena, ”Teatro Massimo„ din Palermo. „TeatroSao Carlo” din Lisabona, „Canadian Opera Company” din Toronto, Opera de Stat din Praga. Hirotonit diacon la 50 de ani, Theodor Coresi devine absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. „Am fost hirotonit diacon de către Înalt Prea Sfinţitul Nicolae, Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara”, spune artistul. 

În prezent, maestrul este profesor la Facultatea de Muzică a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti şi director al Centrului de învăţământ la distanţă a aceleiaşi universităţi, de la Viena. Tot în capitala Austriei conduce studioul de canto „Opernsänger”, loc în care se perfecţionează absolvenţi ai universităţilor de muzică din toată lumea.

Informații despre Festivalul–concurs Teodor Ciurdea Coresi

Concursul se adresează atât amatorilor, cât și profesioniștilor, de toate naționalitățile, bărbați și femei, minori, majori și seniori.

Candidații pot participa la secțiunea muzică ( cu o lucrare muzicală de 6 minute), secțiunea teatru – o lucrare de maxim 10 minute (individual) și 15 minute (grup sau ansamblu), secțiunea dans (5 – 10 minute), secțiunea arte vizuale cu o mapă cu minimum 3 lucrări de mici dimensiuni, secțiunea creație literară – proză maximum 20 de pagini și poezie – 2 lucrări.

Înscrierile la concurs se fac on-line pe adresa festivaldochia@gmail.com cu specificarea ”pentru Festivalul artelor„, până pe data de 5 iulie 2019.

Înscrierea trebuie să cuprindă o copie după un act de identitate, o fotografie, fișa de înscriere.

Nu se percepe taxă de participare.

Odinea intrării în concurs se va face pe fiecare secțiune în funcție de vârstă de la cel mai tânăr la cel mai vârstnic concurent. Concurenții vor prezenta în concurs melodii din repertoriul internațional, național, sau/și crații proprii. Acompaniamentul/negativul, poate fi prezentat pe stick sau pe CD audio la tehnicianul de sonorizare, înaintea începerii probelor de concurs. Acompaniamentul poate fi făcut și live de către pianist sau orchestră/formație. Vestimentația trebuie să fie autentică sau corespunzătoare programului artistic prezentat.

Repertoriul se execută din memorie, cu textul în limba original.

Pentru gala laureaților, juriul va allege o lucrare din repertoriul de concurs al candidatului, în funcție de programul propus.

Ordinea prezentării pieselor/lucrărilor în concurs este lăsată la alegerea candidatului.

Organizatorii pun la dispoziția candidaților tehnica de sonorizare.

Direcțiunea concursului își rezervă dreptul de a permite societăților de Radio și Televiziune înregistrarea și difuzarea parțială sau inetgrală a concursului. Prin înscrierea la concurs candidații își dau implicit acordul pentru înregistrarea și difuzarea ariilor/lucrărilor musicale/dans, interpretate de ei, fără a fi remunerate.

Jurizarea se va face  astfel:

  • Prin vot secret, cu note de la 7 la 10;
  • Premiile se acordă în funcție de clasamentul rezultat;
  • Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda toate premiile, sau de a acorda premii ex aequo;
  • Distincțiile și premiile speciale se acordă prin decizia juriului, deciziile juriului nu pot fi contestate, orice încercare de infuențare a juriului determină descalificarea candidatului;
  • Candidații finaliști vor primi diploma de participare.

Jurizare

Jurizarea se va face astfel:

© Cătălin Ciubotariu