REVISTA ȘCOLII DOCHIA

   „Încercări îndrăznețe”

Istoric

 

 

Primul număr al revistei a apărut în luna octombrie a anului 2006, în cadrul unui proiect al clasei a IV-a, coordonat de către d-na învățătoare Acsinte Rodica. Paginile cu creațiile literare ale copiilor au fost scrise de mână și reunite într-un dosar numit generic „Revista clasei a IV-a”. Elevii cu dragoste de lectură si-au valorificat imaginația și cuceririle lingvistice în numeroase creații valoroase si, de astă data, au fost redactate la calculator și însoțite de imagini sugestive. S-a trecut la alt nivel, revista a căpătat și un nume, propus de către copii, ”Încercări îndrăznețe”. Au îndrăznit, au avut curaj să dea frâu liber imaginației, să îmbine cuvintele în expresii proprii, să integreze în enunțuri expresii culese din lecturile parcurse.

Al doilea număr al revistei, cu un număr de 18 pagini, a apărut în luna noiembrie 2006. Revista a fost concepută tip caleidoscop, în paginile sale iubitorii de animale și plante au inserat câteva curiozități din lumea acestora.

Au popularizat revista în rândul elevilor școlii și au reușit să stârnească mare interes, astfel încât mulți dintre ei au aderat la eleborarea următorului număr, apărut în luna martie din 2008. De astă data, revista a apărut în haine noi, cu drepturi depline, înregistrată la Biblioteca Națională a României, sub patronajul Editurii „Cetatea Doamnei” din Piatra Neamț. S-a stabilit un colectiv de redacție, ilustratori, tehnoredactori.

Colectivul de redacție nu și-a propus un anumit număr de reviste într-un an școlar ci în funcție de calitatea materialului conceput de către elevi. În momentul de față, revista a înregistrat 10 numere. Pentru a putea supraviețui provocărilor financiare, a fost nevoie de apelarea la sponsori locali, unii dintre ei, respective și cel mai consistent și constant fiind Primăria Dochia.

Subiectele abordate de către elevi au fost diversificate, astfel că, pe lângă creațiile literare și plastice, au mai apărut informații despre activitățile desfășurate în cadrul școlii, al comunității, s-au promovat personalități locale (interviuri cu veterani de război, cadre didactice, membrii din Consiliul local), au fost alocate pagini pentru iubitorii de limbă engleză, promovarea datinilor si tradițiilor locale, articole privind alimentația sănătoasă, reguli de igienă etc.

Revista „Încercări îndrăznețe„ a participat la concursuri de reviste școlare organizate de către Casa Corpului Didactic din Piatra Neamț și Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, unde a obținut rezultate frumoase, concretizate în premii și mențiuni.

© Cătălin Ciubotariu